Jag är uppväxt vid en älv i norra Dalarna. Österdalälven, med biflöden, är mitt hemmavatten och det var här jag fastnade för flugfisket för alltid. Som barn tog min far med mig på långa vandringar i orörda skogar och fiskestrapatser i orörda vatten. Min mor var ovärderlig då hon stod för förberedelser och underhåll och utan henne hade nog inget av detta varit möjligt. Detta präglade mig naturligtvis redan då och har sedan följt mig genom livet.. Älvens strömmande vatten fångade mig tidigt och det var här jag band mina första klumpiga flugor och gjorde mina första tafatta kast med ett gammalt tyskt glasfiberspö, ärvt efter min far. Idag är det mitt liv. Det är ett rastlöst liv, men ett bra liv.

Den ständiga jakten på prickar har tagit mig till några oförglömliga och outsägligt vackra platser, som Montanas klippiga berg och Grönlands karga tundra. Till vardags driver jag idag Älvdalens Fiskecenter, vid Österdalälven, tillsammans med gode vännen Per.

Nästan lika fascinerad, som jag är av flugfisket och öringarna, är jag av den underbara natur jag fått privilegiet att vandra i. De djupa tysta skogarna, de vidsträckta karga fjällen, de vilda vattendragen, denna fantastiska helhet som vi alla är en del av.

Att vårda våra vatten och dess invånare är självklart för mig. Att behandla vår natur och dess strömmar och sjöar med den respekt de förtjänar borde ligga i allas intresse. Detta för att skapa ett hållbart fiske och en omgivning som även våra barn i framtiden ska ha möjligheten att uppleva.

Givetvis återutsätts alltid de prickiga skönheter som fångas av mig, med varsam hand.

Utbyggnaden av våra älvar är en horribel våldtäkt på vår natur , men detta brott har gått nästan obemärkt förbi. Som alltid är det pengarna som styr i denna värld. Vi måste se till att vi i största möjliga mån återställer det vi förstört och räddar vad som räddas kan. Innan det är för sent.

"Än en gång slås jag av tanken, att jag kommer knappt ihåg alla öringar jag landat, men jag kommer banne mig ihåg alla jag tappat."

Det är dom som hållit mig vaken om nätterna.

Som fått mig att mumla svordomar i dagar.

Som fått mig att gå upp 3 timmar efter att jag lagt mig.

Som fått mig att huttrande med stelfrusna händer vägra ge upp.

Det är nog dom som alltid rör sig i mitt undermedvetna och driver mig vidare".

Stefan Larsson


"release wild trout"


BILDSPEL

Montana, Wyoming, Colorado, Idaho. Klippiga Bergen. Vilda Västern. Cowboy Trout. Tre bildspel från senaste resan, september 2011. Snabba kast och stor förvirring. Precis som det ska vara…

I'm Haunted By Waters I - 2011

I'm Haunted By Waters II - 2011

I'm Haunted By Waters III - 2011


Augusti-September, 2012. Åter till Vilda Västern. Montana och ett par vändor till Wyoming. Trailer trash. Isiga rutor och heta dagar. Bland vargar & bufflar. Cutthroat, Rainbows & Browns. Blackfoot - en dröm i uppfyllelse…

Big sky country I - 2012

Big sky country II - 2012

Big sky country III - 2012