Det började med en Highland Park. Det är nu många år sedan. Denna flaska med sitt komplexa, smakrika bärnstensfärgade innehåll, fick mig att förundrad, med gapande mun, stirra på densamma. Jag var i chock. Smak- och doftupplevelsen var något jag aldrig tidigare upplevt.

Problemet vid denna tid var att bolagets whiskysortiment var obefintligt. De få sorter som fanns att tillgå var dessutom inte av högsta klass. Beställa, beställa & beställa var det som gällde. Det kunde ta månader att få tag på den där flaskan du sökte. Vid denna tid titulerades jag "bartender" och mina möjligheter till efterforskningar var kanske lite bättre än hos andra. Jag läste allt jag kom över och provade så många sorter det gavs tillfälle till. Mitt dåvarande yrke gav mig också tillfälle att 2004 spendera en tid på Bruichladdich Distillery på Isle of Islay i Skottland. Att stå där, mitt i himmelriket, med värkande kropp och blödande fingrar efter att ha lärt sig hantverket från grunden var oförglömligt. Sedan drygt 15 år har jag hållt i provningar och föredrag om den ädlaste av drycker. Detta har jag idag som en fantastisk liten bisyssla till mitt vanliga jobb som flugfiskare och det blir en del åkande i vårt avlånga land.

Tio gånger har Skottland besökts av undertecknad och av någon outgrundlig anledning har Islay besökts nio av dessa. Men även på dimhöljda Mull of Kintyre, vid bergen i högländerna och längs Spey har mina kängor satt sina spår. Att sen whisky och flugfiske genom historien alltid varit förknippade med varandra, gjorde ju inte saken sämre.

Den klassiska frågan är alltid om jag kan rekommender någon bra whisky och vilken som är min favorit. Svaret är alltid detsamma. Jag kan rekommendera runt 70 sorter och jag har 15 favoriter.

Men, i ärlighetens namn, om jag bara fick dricka en enda whisky till…hade valet fallit på en Ardbeg.

Lite bilder från Skottland, några av mina buteljer och lite annat whiskyrelaterat…